Szoveg Meret
Főmenü
· Hirek
Nincsenek események a hónapban.

HKSCPSV


12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Névnapok
Ma 2017. 2. 27, hétfő, Ákos, Bátor napja van.
Holnap Elemér napja lesz.
Üdvözlet
Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]

 
 
cimer.jpg 
 
 
 
 
 
 
 
 A 3. számú főútról Mezőkövesden át Borsodivánka irányába haladva, érünk el Egerlövőre. A falu Bükkalja és a Tisza közti ártéren, sík területen fekszik. Természeti környezetét szántók, rétek, kiserdők, csatornák jellemzik. Árpád-kori alapítású település, nevével 1221-ben a Váradi Regestrumban találkozunk először "Luen" alakban. Később Lew, Lenew alakban is előfordul. A XIV. században a diósgyőri váruradalomhoz tartozott. Eger ostromakor a törökök elpusztították, utána az összeírások hosszú ideig pusztának mondják. 
A XVII. század végétől a Mikszáth Különös házasságából is ismert Dőryek a falu legnagyobb birtokosai. 
Az itt élő emberek megélhetését elsősorban a mezőgazdaság adja. Környezetét szántók, rétek, kiserdők, csatornák jellemzik. Mezőkövesdtől 11 km-re, Egerlövő határában lépünk a Borsodi Mezőség területére. 
Az 1989-ben tájvédelmi körzetté nyilvánított Gelej-Mezőcsát-Tiszadorogma-Mezőnagymihály községek által közrezárt terület egyik különleges értéke az egerlövői mocsárrét. 
A sásréten tavasszal a mocsári gólyahír, nyár elején a kakukkszegfű, nyáron a mocsári kosbor, ősszel az őszi kikerics virít, s itt él pl. a barna ásóbéka, a vízicickány, a nádi sármány... 
Az eredeti templom a XIII. században, román stílusban épült, majd a XVIII. és a XIX. században átépítették. Szép faragású, fehér és arany színű koronás szószéke neorokokó, a padok barokk stílusúak.